Nachtje op temperatuur laten komen, wordt ie ook mooi droog.

In het najaar zelf een lam geslacht te hebben, moet je er natuurlijk ook van eten. Dus vandaag komen er een paar goede vrienden en gaan we verassen met een heerlijk sappig stuk lamsbout. Althans daar hopen we op.

Eerst maar eens wat googlen en er achterkomend dat er verrassend weinig projecten zijn met een complete lamsbout. Dus daar gaan we wat aan doen.

Gezien ik hem in zijn geheel op de primo wil hebben inclusief het bot zal dit voor kleinere keramische bbq beheerders een belemmering zijn. Je kunt dan overwegen uit te benen en bij elkaar te binden.

we gaan de pit temperatuur naar 110graden C brengen op een indirect vuur. De kern temperatuur naar 55 graden. Dat zou na een uurtje of 4 klaar moeten zijn, maar blijft altijd lastig in te schatten.

De bout heeft in de nacht op het aanrecht gestaan om mooi op kamer temperatuur te komen, we starten dan ook met een kern temp van 15 graden.

De bout insmeren met zout peper en olijfolie, gaatjes in prikken en daarin halve knoflook bolletjes instoppen en een klein plukje rozemarijn erin. Vervolgens in een bak op het rooster. Na ongeveer een uur heb wat rookhout in het vuur erbij gedaan, je wilt met zo’n mooi stukje vlees niet een uitzonderlijke rooksmaak dus ik ben daar voorzichtig mee.

Hollandse groente

Groente lekker garen met dicht Primo op 200 graden C

Er moet natuurlijk nog wat meer op tafel, dus maak ik een schaal met gesneden groente. Pastinaak, koolrabi, wortel, courgette, wat zoete aardappel, paprika en ui. Wat Italiaanse kruiden,peper, zout en olijfolie, ongeveer een 1,5 uur van te voren op de primo bij 200graden lekkere laten garen. Af en toe even omscheppen en evt nog wat olijfolie toevoegen als het te droog wordt.

Aardappel schillen en snijden voor patat en vast voorkoken in de frituur op 150graden 5 minuten en af laten koelen om later af te bakken op 175 graden nogmaals 5minuten.

In de warmhoudlade

Na 4 uur was mijn lamsbout al klaar en heb hem even buiten de primo gelegd om de temperatuur naar 220 graden te krijgen. Dit zorgt er gelijk voor dat de temperatuur niet doorslaat omdat we even gaan afgrillen om de buitenkant een iets appetijtelijker aanzien te geven. Om en om op het rooster bij hoog vuur een paar minuten en klaar. Vervolgen heb ik hem in een warmhoudlade op een temperatuur gehouden van 50 graden. Laat hem in ieder geval lekker rusten des te malser wordt ie.

Als dan ook de groente klaar is (let op, als de courgette gaar is heeft de pastinaak nog een aardige bite) leg je de bout mooi op de groente en zo op tafel.

Een super lekker en mooi stuk lam.

Een lekkere Spaanse ribera del duero erbij en het feest kan beginnen.

Het aansnijden van het vlees is omdat het bot er nog inzit wat Bourgondisch, maar daar houden we van.

Tjonge wat is dit lekker en mals.

Hoe mals kan het zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *